Archive for May, 2009

stop smoking!!!!!

Benda ni dah lama dah.Dah berabad dah…Tapi tak tau dh mcm mane nk ckp lagi.Korang paham2 la sndiri.Hari2 kuar kat tv,internet n mcm2 la.Ape yg ak nk ckp kat cni,xde faedahnye merokok.ak dh cari dah faedah die tp xjmpe pun.keburukan lg bnyak ade la.Ape2 pun terpulang la pd invividu tu sndiri.Kite x bleh nk pakse org nk isap ke x.Maybe before die hisap tu die dah pikir msak2.Korang bg tau la kat sedara korang ke or sape2 ke brhenti merokok kalo nk idup lame lg.Tak ruginye brhenti.Kat bawah ni i wanna share a few pics about smoking,the effects and others….

mcm2 ada...hisap la kalo rase nk mati awal....

mcm2 ada...hisap la kalo rase nk mati awal....

wah....17 dlm 1 ni...mane nk dpt...

wah....17 dlm 1 ni...mane nk dpt...

pembakar rokok terbesar di dunia

pembakar rokok terbesar di dunia

MEROKOK MEMBAWA PENYAKIT

Tembakau merupakan faktor risiko untuk sekurang-kurangnya 25 jenis penyakit

  1. Kanser pundi kencing
  2. Kanser perut
  3. Kanser usus dan rahim
  4. Kanser mulut
  5. Kanser Esofagus
  6. Kanser tekak
  7. Kanser pankrias
  8. Kanser payudara
  9. Kanser paru-paru
  10. Penyakit saluran pernafasan kronik
  11. Strok
  12. Kereputan tulang (osteoporosis)
  13. Penyakit jantung
  14. Kemandulan- takutnye!!!!!
  15. Putus haid awal-ni lg takut!!!!
  16. Melahirkan bayi yang cacat
  17. Keguguran bayi
  18. Mati pucuk
  19. Bronkitis
  20. Batuk
  21. Penyakit ulser peptik
  22. Emfisima
  23. Otot lemah
  24. Penyakit gusi
  25. Kerosakan mata

MEROKOK SECARA PASIF

Walaupun anda tidak merokok, anda masih boleh menyedut asap rokok daripada perokok. Ini dipanggil merokok secara pasif (‘passive smoking’).Tu la korang g makan kat luar ke,kalo ade org hisap rokok cepat2 cari seat laen.Jgn duk sedut asap rokok diorang.Busuk gler..Smpai tudung pun bau asap rokok.Benci betol ak….TENSION!!!!!

Berbanding dengan asap aliran (‘mainstream smoke’), asap aliran sisi yang keluar dari puntung rokok (‘mainstream smoke’) mengandungi :

  • 2 kali lebih banyak nikotin
  • 5 kali lebih banyak karbon monoksida
  • 50 kali lebih banyak kimia yang menyebabkan barah
  • 3 kali lebih banyak tar

KESAN-KESAN MEROKOK SECARA PASIF

  • Meningkatkan risiko kanser paru-paru dan penyakit jantung
  • Masalah pernafasan termasuk radang paru-paru dan bronkitis
  • Sakit atau pedih mata
  • Bersin dan batuk-batuk
  • Sakit kerongkong
  • Sakit kepala

PEROKOK PASIF DAN RISIKO PENYAKIT

Dibandingkan dengan yang tidak terdedah dengan asap rokok pasif, perokok pasif mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengidap pelbagai jenis penyakit

  • Penyakit jantung    –    30%
  • Kanser                  –    25%

KESAN ASAP ROKOK PASIF KEPADA IBU HAMIL DAN JANIN YANG DIKANDUNG

  • Keguguran janin
  • Tumbesaran janin terencat – 30% lebih tinggi
  • Kematian janin dalam kandungan
  • Pendarahan dari uri (abruption placenta)
  • Kurang berat badan – 20 hingga 30%

KESAN ASAP ROKOK PASIF KEPADA BAYI

  • Masalah dan penyakit pernafasan
  • Perkembangan kecerdasan otot terjejas
  • Jangkitan telinga
  • Leukeamia
  • Kanser otak 22%
  • Lelah – meningkat simptom lelah
  • Sindrom kematian secara mengejut
kalo anda syg diri anda,bhenti la merokok...

kalo anda syg diri anda,bhenti la merokok...

tubuh seorang perokok

tubuh seorang perokok

dasyat2

dasyat2

setiap rokok yg anda hisap..

setiap rokok yg anda hisap..

Kesimpulannya,

rokok membakar diri anda sendiri..

rokok membakar diri anda sendiri..

PLEASE STOP SMOKING

PLEASE STOP SMOKING

Advertisements

balik kg

ari ni ak balik kg setelah sekian lame tidak pulang.pulang selame 3 weeks.mahu menenangkan otak yg serabut dgn pelbagai msalah.mlm ini aku akan meninggalkan melaka dgn hati yg tenang.baliks ke tempat asalkan terengganu.bye2 melaka…

kpd kawan2 dtgla jalan2 kat trg.mcm2 ada...~~

kpd kawan2 dtgla jalan2 kat trg.mcm2 ada...~~

last dinner

Mlm ni last dinner kami dgn syu memandangkan die akan balik kg dis week.Segalanya sudah selesai.mlm tu chedah yg blanje KFC.Tq so much chedah…

chedah+syu

chedah+syu

me+nadi

me+nadi

tq chedah...

tq chedah...

syu terima kasih yg slalu rajin masak utk kami..=)=)=)

syu terima kasih yg slalu rajin masak utk kami..=)=)=)

our cupcakes

pink+white+red

pink+white+red

frenship 4ever

frenship 4ever

red+white+pink

red+white+pink

syu>me>nadia

syu>me>nadia

walaupun cupcakes ni x sedap sgt tapi yg penting our FRENSHIP FOREVER…..=)=)=)=)=)